Hästar i kryptovärlden – hur går det ihop?

Om det är något som å ena sidan är otroligt spännande men å andra sidan otroligt komplext och svårt att greppa så är det kryptovärlden. Det finns en uppsjö av olika termer att hålla koll på och det känns som att det hela tiden dyker upp nya uppfinningar, vilket bara gör det ännu mer komplicerat. Men när hästar är inblandade så är det nästintill omöjligt att intressera sig för den digitala världen.

Så hur hör hästar och kryptovärlden egentligen ihop? Jo, numera finns det så kallade digitala häst-NFT:er som deltar i virtuella lopp och handlas som NFT:er. Travsport har nämligen, som mycket annat, fått plats i den digitala världen – på en plattform där några av de bästa hästarna löper online. Precis som under traditionell travsport kan spelare köpa, föda upp och tävla om de digitala hästarna.

Vänta va? En digital plattform för travsport?

Ja, det låter förvirrande men det finns faktiskt en plattform för just travsport med digitala hästar. På denna inträffar det flera lopp varje timme, sju dagar i veckan. Besökare på sajten kan alltså tävla med sina digitala hästar mot andra för att potentiellt kamma hem prispengar. Alla hästarna i loppen är NFT:er, vilket betyder att de endast existerar som digitala tillgångar. Alla djur ägs alltså i en virtuell värld som drivs av blockchain-teknologin.

NFT:er… vad är det?

NFT, förkortning för Non-Fungible Token, eller Icke-Fungibel Token på svenska, är något som verkligen omtalats mycket i medierna den sista tiden. Men vad är det egentligen?

Jo, icke-fungibel betyder mer eller mindre att ett föremål är unikt och inte kan ersättas med något annat. Till exempel är en Bitcoin fungibel. Visst växlar Bitcoins värde, som synliggörs på bitcoin-kurs.se, men man kan fortfarande byta den mot en annan bitcoin utan att man får ett annat objekt. En icke-fungibel token däremot är inte utbytbart. Om man byter en icke-fungibel token mot en annan token får man något helt annat.

Hjälp – jag förstår fortfarande inte!

Vi förstår att det fortfarande kan vara svårt att förstå sig på kryptovärlden inklusive blockchain-teknologin och icke-fungibla tokens. Vi förstår också att du inte lär dig det på en dag eller två. Men rent kortfattat är kryptobaserad travsport helt enkelt ett blockchain-baserat spel som använder NFT:er för att representera hästar. Varje häst har sina egna unika egenskaper och därför kan spelarna sluta med en häst som vinner varje lopp lika gärna som man kan sluta med en häst som passar bättre att avla med.