Spänningen med trav på isbanor

Det är kanske inte alla som har hört talas om trav på isbanor, men det är faktiskt en sport som kan ge en adrenalinkick. Man måste behärska den teknik som krävs, och även ha mod som gör att man kör på även när banan kan verka vansklig. Vi kommer berätta om det unika med trav på isbanor och hur det hela började.

Hur trav på isbanor uppkom

Även om trav på isbanor kanske låter nytt för en del kan sporten faktiskt spåras tillbaka till början av 1900-talet. Det var redan då en aktivitet som man höll på med både i Norden och i Ryssland. Som är fallet med så många andra sporter hade isbanetravet en annan funktion till en början. Man använde hästar inom fiskenäringen för att dra med fiskeredskap på isen. Därefter utvecklades aktiviteten till en sport där man tävlade mot varandra.

På 1950-talet hade idén med trav på isbanor spritt sig till USA och när vintrarna tillät kunde man även där få ta del av denna spännande sport. Nuförtiden har trav på isbanor spritt sig till många andra länder. Om du vill lära dig mer om trav kan du klicka här för att lära dig mer om sporten på ATGresultat. Här kan du även följa hästsporter via en app.

Hur fungerar sporten?

Som du kanske misstänker är den här sporten väldigt lik vanligt trav, men med den enkla skillnaden att man i stället använder en isbana. Det är också lite julkänsla över hela aktiviteten eftersom föraren i stället sitter i en släde.

Vanliga hästskor som används under den reguljära travsporten fungerar inte så bra på isen. Därför har hästarna i stället hästskor med taggar för att få bättre grepp och inte halka.

Förekommande risker

Om man ska ha hästar på en isbana bör banan vara säker och väl underhållen. I annat fall kan både förarna och hästarna utsättas för skaderisker. Hästarna bör dessutom ha tränats ordentligt för att minska risken för att de gör sig illa när de måste hålla höga hastigheter. De är stora djur och om de faller kan de skada både sig själva och kusken.

Det som gör sporten intressant

När man hör om alla dessa risker kanske man undrar vad som verkligen är så lockande med sporten. Som svar på detta skulle man kunna säga att det utmanande väglaget också är det som gör trav på isbanor så intressant. Det ställs större krav på hastighet och att man vet vad man gör, vilket i sig kräver mycket av både kusk och häst. De båda parterna utvecklar även en samarbetsförmåga som gör att de flätas samman mer än under ett vanligt trav.

Platser i Sverige med trav på isbanor

En av de platser där trav på isbanor har blivit en populär företeelse är Boden. Här finns något som kallas för Bodentravet där man håller tävlingar mellan december och mars. Utanför Umeå ligger en annan plats vid namn Umåker där det också förekommer isbanetrav.